Notes de la versió GNOME 2.12

1. Què hi ha de nou per als usuaris

1.1. Escriptori

1.1.1. Temes

El GNOME 2.12 introdueix un nou tema estàndard, també conegut com a "ClearLooks", fent el vostre escriptori més atractiu al mateix temps que resta simple i net.

Figura 1Atractiu, amigable, simple: el nou tema per defecte.

1.1.2. El gestor de fitxers

El gestor de fitxers, també conegut com a Nautilus, té diverses millores de la interfície d'usuari al GNOME 2.12. La més notable, la vista de llista ara pot mostrar fitxers en directoris, permetent-vos navegar cap a una subcarpeta i obrir una nova finestra de carpeta només quan és necessari. També per la vostra conveniència, el menú d'enllaços d'interés ara mostra les mateixes ubicacions que el diàleg de selecció de fitxer.

Al GNOME 2.12, arrossegar un text des d'una aplicació a la finestra d'una carpeta us estalviarà temps en crear un nou document de text. També veureu que ara el GNOME mostra una previsualització del text que s'arrossega, i no només una icona.

Figura 2net i potent: el gestor de fitxers Nautilus

També hi ha millores importants en el mode de navegació, fent-lo similar al diàleg de selecció de fitxer del GNOME:

  • Els llocs i les adreces d'interés es poden visualitzar al quadre lateral
  • Ara la ubicació es mostra amb la barra de la via d'accés del GNOME en comptes d'una entrada de text. El text de la via d'accés encara està disponible amb la drecera de teclat Control-L.

La senzilla característica de gravació de CDs del GNOME ara és capaç de copiar tant CDs d'àudio com CDs de dades. Simplement cliqueu amb el botó dret sobre el CD després d'inserir-lo.

1.1.3. Porta-retalls

El GNOME ara recorda les dades que copieu, encara que tanqueu la finestra des de la que s'ha copiat. Aquest problema llargament pendent ha estat resolt finalment sense els problemes de funcionament que van habitualment associats amb els dimonis del porta-retalls, permetent a les aplicacions demanar explícitament l'ús d'aquesta característica.

1.1.4. El quadre

El quadre que veieu normalment a dalt i a sota de tot de la pantalla us permet iniciar aplicacions i controlar diversos aspectes del vostre entorn. Al GNOME 2.12 són possibles els panells verticals amb menús, gràcies als menús girats.

També podreu veure que els noms d'aplicacions poden fer pampallugues a la barra de la finestra per indicar que estan llestes. Per exemple, un programa de missatgeria instantània podria posar la seva icona intermitent quan un amic envia un missatge.

Figura 3El quadre del GNOME

1.2. Aplicacions

1.2.1. Reproductor de vídeo

El reproductor de vídeo "Totem" del GNOME, utilitza l'estructura multimèdia GStreamer del GNOME. Al GNOME 2.12, el reproductor de vídeo ara té una barra lateral amb la llista de reproducció en comptes d'una finestra separada, i funciona amb menús de DVD i subtítols.

Figura 4El reproductor de vídeo

1.2.2. Extracció d'àudio dels CDs (CD Ripping)

El CD ripper del GNOME extreu fàcilment l'àudio dels CDs per a reproduir-lo després al vostre PC o reproductor de música portàtil. I ara podeu reproduir temes abans d'extreure'ls. Aquesta última versió també pot extreure fitxers a servidors en xarxa o dispositius extraïbles, usant el sistema VFS del GNOME.

Figura 5L'extractor d'àudio

1.2.3. Navegador web

El navegador web "Epiphany" del GNOME està basat en el Mozilla tanmateix s'integra completament amb l'entorn de l'escriptori GNOME. Les millores al 2.12 inclouen

  • Una barra de cerca, com la que s'ha vist al Firefox, estava disponible prèviament com a extensió de l'Epiphany. Això us permet trobar un text a la pàgina sense amagar la pàgina darrera una finestra de diàleg.
  • Missatges d'error més clars, que es mostren directament al navegador.
  • Us del sistema d'impressió estàndard del GNOME.
  • Les adreces d'interés es poden compartir fàcilment al llarg de la xarxa.

Figura 6El navegador web

1.2.4. Evolution

El client integrat de correu electrònic i treball en grup del GNOME, l'Evolution, admet les configuracions de correu tradcionals com Novell Groupwise i Microsoft Exchange. Amb l'Evolution podeu llegir, escriure i gestionar els vostres correus electrònics, contactes, i els esdeveniments del calendari.

Ara, al GNOME 2.12 l'Evolution té una estructura de menús més fàcil d'usar i una barra d'adjuncions millorada, i permet el xifratge PGP en línia i les signatures PGP. A més ara el calendari permet delegar la vostra assistència a una reunió.

Ara s'admeten els servidors intermediaris Groupwise i els comptes IMAP, i s'han resolt alguns problemes de compatibilitat per a gent que també usava el Mozilla Thunderbird amb IMAP.

Figura 7El client de correu

1.3. Centre de control

1.3.1. Quant a mi

El GNOME ara té un nou quadre de control Quant a mi, on podeu entrar els vostres detalls personals, com números de telèfon, adreça, adreça de correu electrònic, i identificadors de missatgeria instantània, en comptes de repetir la informació en vàries aplicacions. Aquí també podeu canviar la vostra contrasenya.

Figura 8Quant a mi

1.3.2. Preferències del ratolí

El quadre de control de preferències del ratolí ara us permet canviar el vostre tema de cursor.

Figura 9Preferències del ratolí

1.4. Utilitats

Les utilitats del GNOME tenen algunes millores com:

1.4.1. visualitzador de documents

El GNOME 2.12 té un nou visualitzador de documents, també conegut com a "Evince;" per a substituir els visualitzadors de documents PDF i .ps que prèviament estaven separats. Aquest nou visualitzador és més senzill i adequat, amb un útil cercador i la possibilitat de mostrar diverses pàgines al mateix temps.

Figura 10visualitzador de documents

1.4.2. visualitzador d'imatges

El visualitzador d'imatges del GNOME ara pot mostrar imatges amb correcció de color, usant perfils ICC.

Figura 11visualitzador d'imatges

1.4.3. visualitzador de l'ajuda

El visualitzador de l'ajuda del GNOME, el Yelp, ara usa el mateix motor que l'Epiphany, el navegador web. L'aspecte, la sensació, la velocitat i l'estabilitat del Yelp s'han millorat dràsticament.

El Yelp també ha millorat el suport per a formatatge especific de locales, permetent representar la documentació usant normes de formatatge específiques de l'idioma, un complement excel·lent al nou sistema de traducció de la documentació, que permet als traductors traduir documents d'ajuda tan fàcilment com les aplicacions.

Figura 12visualitzador de l'ajuda

1.4.4. Cerca

L'eina de cerca del GNOME ara mostra miniatures de imatges en comptes d'icones genèriques.

Figura 13Cerca

1.4.5. Diccionari

El diccionari del GNOME ara té una interfície d'usuari simplificada i presenta les entrades amb una estructura fàcil de llegir. Ara podeu escollir els tipus de lletra emprats per a mostrar les entrades.

Figura 14Diccionari

1.5. Jocs

Els jocs del GNOME posen una diversió extra a l'escriptori. El joc del Buscamines té algunes millores al GNOME 2.12 - per exemple, al primer clic teniu la garantia de netejar un cert nombre de quadres, és a dir, no cal que cliqueu a cegues i esperar que no trobeu una mina, i quan traieu una mina es dibuixa el gràfic d'una explosió.

Figura 15Buscamines

2. Què hi ha de nou per als administradors

El GNOME 2.12 té noves característiques per a fer la vida més fàcil als administradors de sistemes, incloent usuaris que gestionen els seus propis ordinadors.

2.1. Millores per al Sabayon

Com a part de la feina per donar suport al gestor de perfils d'usuari Sabayon, l'engegada del GNOME llegeix i toca unes poques opcions. Més enllà de petites millores de prestacions, això significa que el GNOME 2.12 és més fàcil d'administrar que mai, particularment en combinació amb el Sabayon, que si bé oficialment no forma part del GNOME, fa molt fàcil la gestió de perfils d'usuari per al GNOME.

2.2. Editor del menú

El menú d'aplicacions del GNOME ara utilitza l'especificació de menú de freedesktop (una organització encarregada de crear estàndards comuns per a tots els escriptoris), per tant les aplicacions es poden instal·lar fàcilment sense tenir en compte l'entorn d'escriptori utilitzat. El GNOME 2.12 té una eina simple per a editar el menú i, com que la infraestructura respecta els estàndards, altres eines de terceres parts també estan disponibles.

Figura 16L'editor del menú

2.3. Eines del sistema

Les eines del sistema us permeten configurar el rellotge del sistema i la vostra connexió de xarxa, així com gestionar els usuaris i grups al vostre sistema. Actualment, aquestes eines del sistema són més apropiades per a ordinadors individuals que per a grans xarxes d'ordinadors.

El GNOME 2.12 us proporciona una nova eina d'administració de serveis, que us permet escollir quins serveis s'iniciaran a l'arrencar l'ordinador.

Figura 17L'eina d'administració de serveis

2.4. visualitzador de fitxers de registre

El visualitzador de fitxers de registre del GNOME fa més fàcil la investigació, mostrant tots els fitxers de registre en una finestra amb pestanyes i permetent-vos navegar pels fitxers de registre en un calendari. El nou navegador de versions també us ajuda quan mireu fitxers de registre arxivats.

Figura 18El visualitzador de fitxers de registre

3. Què hi ha de nou per als desenvolupadors

La plataforma de desenvolupament del GNOME 2.12 proporciona una base estable per a desenvolupadors de programari de terceres parts i per al propi escriptori GNOME. El GNOME 2.12 afegeix algunes millores de l'API visibles per a l'usuari, tot mantenint la compatibilitat cap enrere i l'estabilitat de l'API. Tmabé fa més fàcil el desenvolupament d'aplicacions que s'executin en Unix i Windows i usa importants estàndards per a interoperar amb altres escriptoris.

3.1. Millores del GTK+

Al GNOME 2.12, El GTK+ 2.8 proprociona algunes característiques visbles per a l'usuari, com per exemple

  • El GTK+ ara utilitza l'API de dibuix Cairo de freedesktop, fent més fàcil d'implementar el dibuix de ginys personalitzats i permetre nous efectes. En el futur pròxim, això hauria de permetre al GNOME usar nous efectes gràfics i aprofitar-se de l'acceleració del maquinari, així com millorar les APIs d'impressió.
  • S'ha millorat el maneig de l'arrossegar i deixar anar i ara previsualitza blocs de text quan els arrossegueu.

A més d'aquests canvis, que pode usar totes les aplicacions basades en el GTK sense recompilació, s'han afegit diverses noves APIs per a fer més fàcil el desenvolupament. Aquestes inclouen:

  • El GtkFileChooser ara pot mostrar un diàleg de confirmació de sobreescriptura de fitxers quan estar en mode desar.
  • El GtkWindow ara pot tenir un marcador d'urgència, instruint al gestor de finestres perquè, per exemple, posi el títol de la finestra intermitent.
  • El GtkIconView ara implementa la interfície GtkLayout, i pot representar elements mitjançant el GtkCellRendererCells.
  • El GtkTextView ara permet definir un color de fons per als paràgrafs, i ara podeu saltar-vos el text invisible quan itereu.
  • El GtkScrolledWindow té funcions per obtenir barres de desplaçament.
  • El GtkMenu ara permet usar menús verticals (girats), i pot ignorar el focus de teclat, per a aplicacions especials com el teclat en pantalla.
  • El menú emergent GtkEntryCompletion ara pot ser més ample que l'entrada, i es pot evitar la finestra emergent si hi ha una sola coincidència.
  • El text de la llicència del GtkAboutDialog ara pot ajustarse.
  • El GtkToolButton ara pot usar icones amb nom dels temes d'icones i aquestes icones també es poden usar en arrossegar.
  • El GtkSizeGroup pot ignorar els ginys ocults.

Veieu també la llista completa de la nova API al GTK+ 2.8.

3.2. Multiplataforma

La biblioteca GTK+ ja és popular entre desenvolupadors que necessiten donar suport a múltiples plataformes, incloent-hi Microsoft Windows així com també Linux i UNIX. Per cert, els artistes poden editar les seves imatges usant el GIMP i l'Inkscape tant en Linux com en Windows.

I ara moltes més biblioteques del GNOME, incloent-hi ORBit2, libbonobo, libgnome, libbonoboui, libgnomeui i gnome-vfs, poden muntar-se sobre Microsoft Windows, fent més fàcil muntar i distribuir aplicacions del GNOME sobre aquesta plataforma. Si bé encara no hi ha un suport complet, pot ser suficient per a algunes aplicacions, i s'espera que sigui complet en la pròxima versió del GTK+ i del GNOME.

3.3. Acompliment dels estàndards

GNOME treballa estretament amb grups com freedesktop.org. L'acompliment dels estàndards és un gran plus per als usuaris del GNOME. El recolzament de la interoperabilitata millora l'experiència de l'usuari, permetent que el GNOME, el KDE i altres aplicacions treballin conjuntament d'una manera més fàcil, i seguir les especificacions obertes ajuda a assegurar que les dades de l'usuari no quedin atrapades en formats propietaris.

Els desenvolupadors del GNOME estan treballant durament amb altres membres de la comunitat de programari lliure a través de Freedesktop.org en el desenvolupament de estàndards per a permetre la interoperabilitat. Aquests estàndards inclouen especificacions de: base de dades MIME compartida, temes d'icones, fitxers recents, menús, entrades de menú, gestió de miniatures, and the safata del sistema. A més,el GNOME admet CORBA, XML, Xdnd, EWMH, XEMBED, XSETTINGS, and XSMP.

4. Internacionalització

Gràcies als membres del GNOME Translation Project de tot el món, sota el lideratge de Christian Rose i Kjartan Maraas, el GNOME 2.12 ofereix suport a 43 idiomes (com a mínim un 80 per cent de cadenes traduïdes).

Idiomes admesos:

  • Albanès (5 milions de parlants)
  • Portuguès del Brasil (175 milions)
  • Búlgar (9 milions)
  • Català (7 milions)
  • Xinès simplificat (més de 1000 milions)
  • Xinès tradicional (40 milions)
  • Txec (11 milions)
  • Danès (5,3 milions)
  • Holandès (més de 21 milions)
  • Anglès (341 milions)
  • Finlandès (més de 5 milions)
  • Francès (més de 75 milions)
  • Gallec (3 milions)
  • Alemany (100 milions)
  • Grec (15 milions)
  • Gujarati (46 milions)
  • Hindi (370 milions)
  • Hongarès (14,5 milions)
  • Indonesi (230 milions)
  • Italià (60 milions)
  • Japonès (més de 125 milions)
  • Coreà (75 milions)
  • Lituà (4 milions)
  • Macedoni (2 milions)
  • Malai (més de 17 milions)
  • Nepalès (16 milions)
  • Noruec Bookmal (5 milions)
  • Polonès (44 milions)
  • Portuguès (43 milions)
  • Punjabi (60 milions)
  • Romanès (26 milions)
  • Rus (170 milions)
  • Serbi (10 milions)
  • Eslovac (5 milions)
  • Espanyol (més de 350 milions)
  • Suec (9 milions)
  • Tàmil (61 milions)
  • Tailandès (20 milions)
  • Turc (150 milions)
  • Ucraïnès (50 milions)
  • Vietnamita (68 milions)
  • Gal·lès (575.000)
  • Xhosa (7 milions)

Veieu que el GNOME 2.12 també inclou entre els idiomes admesos el gallec, l'estonià, l'indonesi, el macedoni, el nepalès, l'eslovac, el vietnamita, el tailandès i el xhosa, gràcies al treball dur dels seus traductors. També és digna de menció la presència de l'anglès britànic i l'anglès canadenc.

Molts altres idiomes tenen un suport parcial, amb més de la meitat de les cadenes de text traduïdes.

5. Instal·lant el GNOME 2.12

Per al GNOME 2.12 tenim disponible un LiveCD, a gnome.org/projects/livecd/. El LiveCD us permet provar un escriptori GNOME complet sobre Linux sense haver d'instal·lar res al vostre disc dur. Aquesta és la millor manera de veure per vosaltres mateixos que hi ha de nou.

Per un ús seriós, us recomanem que instal·leu paquets oficials, com els de la vostra distribució Linux. Els venedors segurament empaquetaran el GNOME 2.12 relativament ràpid, i alliberaran ben aviat noves versions que inclouran el GNOME 2.12.

Si sou atrevit i pacient, i voleu muntar el GNOME a partir del codi font per provar les últimes versions i proporcionar informació i millores, us recomanem una eina de muntatge com la utilitat GARNOME, per a muntar a partir dels arxius tar alliberats, i jhbuild, per a muntar a partir del CVS.

6. Errors coneguts

Tot el programari quan és alliberat conté errors que són coneguts pels desenvolupadors, però que per diverses raons han decidit no corregir abans de l'alliberament. En aquest aspecte, el programari lliure no és diferent del programari propietari, excepte que en el programari lliure comuniquem als usuaris aquests problemes.

També encoratgem els nostres usuaris a informar sobre els errors, de manera que es puguin corregir. La millor manera d'informar d'errors detectats al GNOME és usar la Simple Bug Guide. Aquesta guia us portarà a través dels passos necessaris per a desar un informe d'errors de qualitat, i s'assegurarà que estigui convenientment etiquetat. Si sou massa avançat per a qualsevol cosa que contingui el mot 'simple', també hi ha l'informe d'errors tradicional. Podeu trobar més detalls sobre errors ja reportats al nostre Bugzilla. Entre els errors més destacats del GNOME 2.12:

6.1. Llista d'errors coneguts

  • L'acció 'open terminal' s'ha eliminat del menú de clic dret del Nautilus, per a millorar la manejabilitat i la usabilitat per defecte. Si la trobeu a faltar, us recomanem que instal·leu el connector open-terminal del Nautilus, que no només restableix l''open-terminal' al menú del nautilus, sino que el millora a l'obrir el terminal en el directori on esteu navegant.

7. Mirant envers el GNOME 2.14 i més enllà

El GNOME opera amb una filosofia de versions planificades en el temps, en un intent de proporcionar contínuament el millor dels esforços dels nostres desenvolupadors als usuaris tan ràpidament com podem. Les següents característiques són al radar dels desenvolupadors del GNOME i poden aterrar en les pròximes versions.

  • S'admet l'estàndard Apple Bonjour per a la detecció de serveis a la xarxa, potencialment mitjançant l'Avahi.
  • Admissió del caldav serveis de calendari oberts estàndard a l'Evolution.
  • Ús del gestor de xarxa per a donar a totes les aplicacions que detecten la xarxa un comportament intel·ligent enfront de la connexió i desconnexió de la xarxa.
  • Consolidació de les biblioteques gtk i gnome per a facilitar el desenvolupament i desplegament d'aplicacions GNOME applications, mitjançant el projecte Ridley.
  • Major utilització de la nova infraestructura de representació per a millorar l'aspecte i la usabilitat, per exemple, integrant-la amb Clearlooks, el nostre nou tema per defecte.
  • Per a més informació, veieu el full de ruta del GNOME al nostre wiki.

8. Implicant-se

El nucli de l'èxit del GNOME's són els seus nombrosos voluntaris, tant els usuaris com els desenvolupadors.

Com a usuari, la vostra contribució pot ser tan simple com omplir bons informes d'errors. Podeu arxivar errors al nostre Bugzilla usant l'assitent simple d'errors. Si desitgeu contribuir encara més, podeu unir-vos al nostre actiu bug-squad.

Per als desenvolupadors, hi ha molts motivadors progressos a fer en tots els nostres grups actius de desenvolupadors - Accessibilitat, Documentació, Usabilitat, Traducció, Web, Proves, Gràfics, i desenvolupament d'escriptori & plataforma. Aquí teniu una guia d'iniciació.

Ajudar en el GNOME pot ser una experiència increïblement satisfactòria, permetent-vos conèixer un gran nombre de persones motivades, qualificades i servicials treballant conjuntament envers un objectiu unificat. Uniu-vos a nosaltres avui i veieu la diferència.

A. Reconeixements

Aquestes notes de la versió han estat reunides per Murray Cumming, Davyd Madeley, i la cumunitat GNOME.