GNOME 2.12 aankondiging

1. Nieuws voor gebruikers

1.1. Werkplek

1.1.1. Uiterlijk

GNOME 2.12 introduceert een nieuw standaardthema, beter bekend onder de naam "ClearLooks", welke de werkomgeving aantrekkelijker maakt, zonder al te veel frivoliteiten.

Figuur 1Aantrekkelijk, vriendelijk, simpel: het nieuwe standaardthema.

1.1.2. Bestandsbeheer

Het bestandsbeheer, ook bekend als Nautilus, heeft enkele gebruikers-interface verbeteringen in GNOME 2.12. Het opmerkelijkst is de lijstweergave, die nu bestanden binnen mappen laat zien, waardoor men in submappen kan navigeren en slechts nieuwe mapvensters hoeft te openen wanneer dat echt nodig is. Voor uw gemak laat het Bladwijzersmenu nu dezelfde locaties zien als het bestandskeuze-dialoogvenster.

In GNOME 2.12 zal het slepen van tekst vanuit een toepassing naar een mapvenster tijd besparen door direct een nieuw document aan te maken. GNOME zal ook de tekst laten zien tijdens het slepen in plaats van slechts een pictogram.

Figuur 2eenvoudig doch krachtig; bestandsbeheer met Nautilus

Er zijn ook diverse verbeteringen aangebracht in de bladermodus, die nu vrijwel hetzelfde werkt als GNOME's bestandskeuzevenster:

  • Locaties en bladwijzers kunnen in een zijbalk worden weergegeven.
  • De huidige locatie wordt nu weergegeven met de GNOME locatie-knoppen in plaats van met een tekstinvoerveld. De tekst-invoer is alsnog beschikbaar via de Control-L sneltoets.

De gemakkelijke GNOME cd-brandfunctie kan nu ook audio-cd's en data-cd's kopiëren. Simpelweg rechts klikken op het cd-pictogram na het plaatsen ervan in de speler is genoeg.

1.1.3. Klembord

GNOME onthoudt nu de gegevens die naar het klembord worden gekopieerd, zelfs als het venster van waaruit de data werd gekopieerd, gesloten wordt. Dit al lang bekende probleem is nu eindelijk opgelost, zonder een verslechtering van de prestaties die andere klembordhulpjes meestal veroorzaken, door toepassingen expliciet aan te kunnen laten vragen of ze deze functie wel willen gebruiken.

1.1.4. Het paneel

Het paneel, de balk die normaal gesproken onder- of bovenaan het scherm staat, laat u toepassingen openen en laat u allerlei opties voor uw computer-omgeving wijzigen. In GNOME 2.12 zijn verticale panelen nu mogelijk, dankzij gedraaide menu's.

U zult ook opmerken dat toepassingen zichzelf kunnen laten knipperen in de vensterlijst, om aan te geven dat ze gereed zijn. Een instant messenger zou bijvoorbeeld zijn pictogram kunnen laten knipperen als een vriend een bericht aan u heeft gestuurd.

Figuur 3Het GNOME-paneel

1.2. Toepassingen

1.2.1. Mediaspeler

GNOME's "Totem" mediaspeler maakt gebruik van GNOME's GStreamer-multimediaraamwerk. In GNOME 2.12 heeft de video speler nu een afspeellijst in een zij-balk in plaats van in een apart venster. Ook ondersteunt het nu dvd-menu's en ondertiteling.

Figuur 4De mediaspeler

1.2.2. CD rippen

GNOME's cd-ripper laat u gemakkelijk audio-cd's opslaan om deze later op uw PC of draagbare muziekspeler af te kunnen spelen. Met de nieuwe versie kunt u nu ook sporen afspelen voordat u ze overgenomen heeft. Met deze nieuwe versie kunt u nu ook muziek opslaan naar verwisselbare apparaten of netwerk-locaties, omdat het nu gebruik maakt van GNOME's VFS-systeem.

Figuur 5De audio-overname

1.2.3. Webbrowser

De 'Epiphany' webbrowser van GNOME is gebaseerd op Mozilla maar is volledig geïntegreerd in de GNOME-omgeving. Verbeteringen in 2.12 zijn onder andere

  • Een zoekbalk, zoals Firefox die ook heeft, eerder al beschikbaar als Epiphany-uitbreiding. Hiermee kunt u tekst op een webpagina zoeken zonder dat het dialoogvenster u in de weg zit.
  • Duidelijkere foutmeldingen, direct in het hoofdvenster.
  • Maakt gebruik van het standaard GNOME afdruksysteem.
  • Bladwijzers kunnen gemakkelijk over het netwerk worden gedeeld.

Figuur 6De webbrowser

1.2.4. Evolution

De geïntegreerde e-mail- en groupwareclient van GNOME, Evolution, kan worden gebruikt voor het normale e-mailverkeer, maar tevens voor Novell Groupwise en Microsoft Exchange. Met Evolution kunt u e-mail lezen, versturen en beheren, maar u kunt ook al uw contacten en agenda's bijhouden.

In GNOME 2.12 heeft Evolution een nieuwe menu-indeling en een verbeterde bijvoegselbalk, en het is mogelijk om ingebedde PGP-versleuteling en -handtekeningen te gebruiken. Daarnaast kunt u in de agenda nu uw aanwezigheid bij vergaderen delegeren naar collega's.

Er is nu ondersteuning voor Groupwise proxy's en IMAP accounts, en er zijn enkele compatibiliteitsproblemen opgelost voor mensen die ook Mozilla Thunderbird met IMAP gebruiken.

Figuur 7Het e-mailprogramma

1.3. Configuratie

1.3.1. Over Mij

GNOME bevat nu een 'Over mij' configuratievenster, waarin u uw eigen persoonlijke informatie kunt neerzetten, zoals telefoonnummer(s), adres, e-mailadres en instant messenger ID, zodat u dit niet in allerlei andere toepassingen apart hoeft in te typen. U kunt hier ook uw wachtwoord veranderen.

Figuur 8Over Mij

1.3.2. Muisvoorkeuren

In de muisvoorkeuren kunt u nu uw muis-cursorthema veranderen.

Figuur 9Muisvoorkeuren

1.4. Hulpprogramma's

De hulpprogramma's van GNOME hebben enkele verbeteringen, zoals:

1.4.1. Documentweergave

GNOME 2.12 heeft een nieuwe documentweergave, beter bekend onder de naam "Evince", die de voorheen aparte PDF en postscript documentweergaven vervangt. Dit nieuwe weergaveprogramma is simpeler en praktischer, heeft een zinvolle zoekfunctie en de mogelijkheid om meerdere pagina's tegelijk te laten zien.

Figuur 10Documentweergave

1.4.2. Afbeeldingsweergave

De GNOME afbeeldingsweergave kan nu plaatjes met kleurcorrectie afbeelden, door middel van ICC profielen.

Figuur 11Afbeeldingsweergave

1.4.3. Hulpweergave

GNOME's weergaveprogramma voor hulptekst, Yelp, maakt nu gebruik van dezelfde programmacode als Epiphany, de webbrowser. Uiterlijk, gevoel, snelheid en stabiliteit zijn hierdoor flink vooruit gegaan.

Yelp heeft ook verbeterde ondersteuning voor taalregio-specifieke documentopbouw, waardoor documentatie kan worden weergegeven door middel van taalspecifieke richtlijnen, een uitstekende nieuwe aanwinst voor het nieuwe documentatievertalingssysteem, waardoor vertalers documentatie net zo eenvoudig kunnen vertalen als toepassingen.

Figuur 12Hulpweergave

1.4.4. Zoeken

De GNOME zoekfunctie laat nu miniatuur-afbeeldingen in de zoekresultaten zien in plaats van generieke pictogrammen.

Figuur 13Zoeken

1.4.5. Woordenboek

Het GNOME-woordenboek heeft nu een versimpeld uiterlijk en presenteert resultaten in een gemakkelijker te lezen layout. U kunt nu lettertypen kiezen voor de getoonde resultaten.

Figuur 14Woordenboek

1.5. Spelletjes

GNOME's spelletjes voegen extra plezier toe aan de werkomgeving. De mijnenveger heeft enkele verbeteringen in GNOME 2.12 - zo zal de eerste klik gegarandeerd een nuttig aantal vakjes openen zodat u daarna niet blind hoeft rond te klikken in de hoop dat u niet op een mijn stuit. Daarnaast zal een explosie-animatie worden afgespeeld als u toch een mijn laat afgaan.

Figuur 15Mijnenveger

2. Nieuws voor beheerders

GNOME 2.12 heeft enkele nieuwe mogelijkheden die het leven makkelijker maken voor systeembeheerders, als ook voor mensen die hun eigen computer beheren.

2.1. Verbeteringen voor Sabayon.

Als onderdeel van het werk om de Sabayon gebruikers-profielbeheer te ondersteunen, leest en verandert GNOME nu minder instellingen tijdens het opstarten. Naast een kleine snelheidswinst, betekent dit dat GNOME 2.12 makkelijker dan ooit te beheren is, vooral in combinatie met Sabayon, die - alhoewel nog geen officieel onderdeel van GNOME - het makkelijk maakt om gebruikersprofielen voor GNOME aan te maken.

2.2. Menu-editor

GNOME's Toepassingen-menu maakt nu gebruik van de Freedesktop menu-specificaties, zodat toepassingen gemakkelijk geïnstalleerd kunnen worden, onafhankelijk van welke werkomgeving wordt gebruikt. GNOME 2.12 bevat een simpele toepassing om menus te bewerken en, omdat de infrastructuur voor het menu aan de standaard voldoet, zijn er ook onafhankelijke programma's hiervoor beschikbaar.

Figuur 16De menu-editor

2.3. Systeemgereedschap

Met het systeembeheer kunt u onder andere de datum en tijd instellen, uw netwerkverbindingen en de gebruikers en groepen op uw systeem. Momenteel zijn deze tools het meest geschikt voor thuisgebruik, niet voor grote netwerken of in grote systeemcomputers.

GNOME 2.12 bevat een nieuwe Services Beheer toepassing, met welke u kunt kiezen welke services moeten worden opgestart als de computer opstart.

Figuur 17Het programma voor dienstenbeheer

2.4. Logboekviewer

De GNOME logboekweergave maakt het makkelijk om een systeem te analyseren, omdat alle logboeken in een enkel venster beschikbaar zijn, en ze allemaal via een agenda kunnen worden nagezocht. De nieuwe versie-navigator maakt het ook makkelijker om gearchiveerde logboeken te bekijken.

Figuur 18De inhoud van logboeken weergeven

3. Nieuws voor ontwikkelaars

Het GNOME 2.12-ontwikkelingsplatform levert niet alleen een stabiele basis voor ontwikkelaars van externe software, maar ook voor de GNOME-desktop zelf. GNOME 2.12 voert enkele API-verbeteringen door maar blijft compatibel met oudere versies. Daarnaast maakt dit platform het makkelijker om software te ontwikkelen die onder Unix en Windows draait, en maakt het gebruik van belangrijke standaarden om interoperabiliteit met andere desktops te garanderen.

3.1. GTK+-verbeteringen

GNOME 2.12 bevat GTK+ 2.8, die enkele interessante nieuwe opmerkelijke mogelijkheden bevat, zoals

  • GTK+ maakt nu gebruik van de freedesktop cairo tekening-API, waardoor het makkelijker wordt om nieuwe vormen van tekeningen en nieuwe effecten te implementeren. In de nabije toekomst zou GNOME hierdoor ook gebruik moeten kunnen maken van hardware-acceleratie, evenals verbeterde print-support.
  • Drag-and-drop gedrag is verbeterd en laat nu de tekst zien terwijl deze wordt gesleept.

Naast al deze veranderingen, die toegankelijk zijn voor GTK-gebaseerde toepassingen zonder enige vorm van compileren, zijn er enkele andere nieuwe APIs beschikbaar om ontwikkeling nog makkelijker te maken. Hieronder vallen onder anderen:

  • GtkFileChooser kan nu een bestand-overschrijven bevestigings-dialoog laten zien in de opslaan-mode.
  • GtkWindow heeft nu de mogelijkheid voor een prioriteitshint, waardoor de venster-beheerder bijvoorbeeld het venster kan laten knipperen.
  • GtkIconView implementeert nu de GtkLayout interface, en kan items renderen met behulp van GtkCellRendererCells.
  • GtkTextView heeft nu de mogelijkheid tot het specificeren van een achtergrondkleur per alinea, en kan optioneel onzichtbare tekst overslaan.
  • GtkScolledWindow geeft toegang tot de schuifbalken.
  • GtkMenu ondersteunt nu verticale (gedraaide) menus, en kan toetsenbord-focus negeren, wat nuttig is voor speciale toepassingen zoals het virtuele toetsenbord.
  • GtkEntryCompletion's contextmenu kan nu breder zijn dan de Entry zelf, en het menu kan vermeden worden wanneer er slechts een enkele overeenkomst is.
  • GtkAboutDialog's licentie tekst kan nu over meerdere regels verdeeld worden.
  • GtkToolButton kan nu standaard iconen van de icoon-thema's gebruiken, en deze kunnen ook gebruikt worden tijdens het slepen.
  • GtkSizeGroup kan onzichtbare widgets negeren.

Zie ook de volledige opsomming van nieuwe API in GTK+ 2.8.

3.2. Multi-platform

De GTK+-bibliotheek is nu al populair onder ontwikkelaars die meerderen platforms willen ondersteunen, waaronder Microsoft Windows maar ook Linux en UNIX. Artiesten kunnen bijvoorbeeld hun afbeeldingen bewerken met behulp van de GIMP en Inkscape onder zowel Linux als Windows.

Ook andere GNOME libraries, waaronder ORBit2, libbonobo, libgnome, libbonoboui, libgnomeui en gnome-vfs, kunnen onder Microsoft Windows gebruikt worden, waardoor het makkelijker wordt om GNOME-toepassingen voor dit platform te ontwikkelen en uit te brengen. Hoewel deze ondersteuning nog niet helemaal af is, zal het afdoende zijn voor bepaalde types toepassingen, en de verwachting is dat deze ontwikkeling compleet zal zijn in de volgende versie van GTK+ en GNOME.

3.3. Standaarden

GNOME werkt nauw samen met groepen zoals freedesktop.org. Ondersteuning voor standaarden is groot pluspunt voor GNOME-gebruikers. Interoperabiliteit zorgt voor een verbeterde gebruikservaring doordat GNOME, KDE en andere toepassingen beter kunnen samenwerken. Het gebruik van open specificaties geeft de gebruiker de garantie dat zijn gegevens niet gevangen worden in besloten formaten.

De GNOME ontwikkelaars werken via Freedesktop.org actief samen met andere leden van de vrije softwaregemeenschap bij het ontwikkelen van standaarden voor interoperabiliteit. Deze standaarden zijn ondermeer: gedeelde MIME-database, pictogramthema's, recente bestanden, menu's, bureaublad-items, miniaturen-beheer, en de system tray-specificaties. Aanvullend daarop ondersteunt GNOME CORBA, XML, Xdnd, EWMH, XEMBED, XSETTINGS, en XSMP.

4. Internationalisatie

Dankzij de leden van het GNOME Translation Project, onder de bezielende leiding van Christian Rose en Danilo Šegan, heeft GNOME 2.12 nu ondersteuning voor 43 talen (tenminste 80 procent van de teksten vertaald).

Ondersteunde talen:

  • Albanees (5 miljoen sprekers)
  • Braziliaans-Portugees (175 miljoen)
  • Bulgaars (9 miljoen)
  • Catalaans (7 miljoen)
  • Chinees vereenvoudigd (meer dan 1 miljard)
  • Chinees traditioneel (40 miljoen)
  • Tsjechisch (11 miljoen)
  • Deens (5.3 miljoen)
  • Nederlands (meer dan 21 miljoen)
  • Engels (341 miljoen)
  • Fins (meer dan 5 miljoen)
  • Frans (meer dan 75 miljoen)
  • Galicisch (3 miljoen)
  • Duits (100 miljoen)
  • Grieks (15 miljoen)
  • Gujarati (46 miljoen)
  • Hindi (370 miljoen)
  • Hongaars (14,5 miljoen)
  • Indonesisch (230 miljoen)
  • Italiaans (60 miljoen)
  • Japans (meer dan 125 miljoen)
  • Koreaans (75 miljoen)
  • Litouws (4 miljoen)
  • Macedonisch (2 miljoen)
  • Malay (meer dan 17 miljoen)
  • Nepali (16 miljoen)
  • Nederlands (meer dan 21 miljoen)
  • Pools (44 miljoen)
  • Portugees (43 miljoen)
  • Panjabi (60 miljoen)
  • Roemeens (26 miljoen)
  • Russisch (170 miljoen)
  • Servisch (10 miljoen)
  • Slowaaks (5 miljoen)
  • Spaans (meer dan 350 miljoen)
  • Zweeds (9 miljoen)
  • Tamil (61 miljoen)
  • Thais (20 miljoen)
  • Turks (150 miljoen)
  • Oekraïens (50 miljoen)
  • Vietnamees (68 miljoen)
  • Welsh (575.000)
  • Xhosa (7 miljoen)

Merk op dat Galicisch, Ests, Indonesisch, Macedonisch, Nepali, Slowaaks, Vietnamees, Thais en Xhosa nieuwe ondersteunde talen zijn in GNOME 2.12, dankzij het harde werk van hun vertalers. Tevens dient genoemd te worden dat Brits Engels en Canadees Engels ook worden ondersteund.

Veel andere talen zijn gedeeltelijk ondersteund met meer dan de helft van hun teksten vertaald.

5. GNOME 2.12 installeren

Voor GNOME 2.12 hebben we een LiveCD gemaakt die u kunt downloaden van gnome.org/projects/livecd/. Met deze LiveCD kunt u de complete GNOME-omgeving op Linux uitproberen zonder ook maar iets op uw harde schijf te hoeven installeren. Dit is de makkelijkste manier om de nieuwe dingen in GNOME uit te proberen en te bekijken.

Voor daadwerkelijk gebruik raden wij u aan om de officiële pakketten van uw Linuxdistributie te installeren. De makers van uw distributie zullen waarschijnlijk spoedig nieuwe versies uitbrengen waarin GNOME 2.12 al is geïntegreerd.

Als u dapper en geduldig bent, en GNOME met behulp van de broncode zelf wilt bouwen om zo de allernieuwste versie te kunnen testen, of om feedback te leveren en verbeteringen aan te dragen, dan raden we aan om een hulpprograma zoals GARNOME te gebruiken, voor het bouwen van GNOME met tarballs, of jhbuild, voor het bouwen vanaf CVS.

6. Bekende problemen

Alle software die in omloop wordt gebracht, bevat fouten waar de makers al weet van hebben, maar waarvan ze, om verschillende redenen, besluiten om deze niet te verhelpen voordat die software wordt uitgebracht. Vrije software is wat dat betreft niet anders dan software die door bedrijven wordt verkocht. Het verschil is dat bij vrije software, de gebruikers vooraf geïnformeerd worden over de problemen.

We moedigen onze gebruikers dan ook aan om problemen en fouten te rapporteren zodat deze verholpen kunnen worden. De beste manier om fouten in GNOME te rapporteren is om de Simple Bug Guide (Engels) te gebruiken. Hiermee kunt u in een aantal stappen een kwalitatief goed foutrapport aanmaken en wordt er voor gezorgd dat dit bij de juiste personen terechtkomt. Als 'simpel' niet gevorderd genoeg voor u is, kunt u altijd nog terecht bij het traditionale foutformulier (Engels). Meer informatie over fouten die al gerapporteerd zijn kunt u vinden op Bugzilla. De meest in het oog springende problemen van GNOME 2.12 zijn:

6.1. Opsomming van bekende problemen

  • De 'Terminalvenster openen' actie is verwijderd uit het contextmenu in Nautilus; dit is gedaan om beheer te vergemakkelijken en de bruikbaarheid te verhogen. Als u deze functionaliteit mist, raden wij u aan de Nautilus-open-terminal plugin te installeren, die niet alleen deze functionaliteit terugbrengt, maar ook de bruikbaarheid verhoogt, door het terminalvenster te openen in de map waar u zich bevindt.

7. De toekomst: GNOME 2.14 en verder

De makers van GNOME willen dat er regelmatig nieuwe versies van GNOME uitgebracht worden, zodat gebruikers zo snel mogelijk het resultaat van het harde werken van onze ontwikkelaars kunnen zien. De GNOME ontwikkelaars werken momenteel onder anderen aan de volgende mogelijkheden, die in de volgende versie beschikbaar kunnen komen.

  • Ondersteuning voor de Apple Bonjour standaard voor het vinden van netwerk-services, mogelijk via Avahi.
  • Ondersteuning voor de caldav open agenda services standaard in Evolution
  • Integratie van Network Manager, zodat alle toepassingen die gebruik maken van een netwerk intelligent reageren als de netwerkverbinding tijdelijk wegvalt of weer terugkomt.
  • Het bundelen van de krachten van de GTK- en GNOME bibliotheken om ontwikkeling en uitgave van GNOME toepassingen makkelijker te maken, via Project Ridley.
  • Beter gebruik maken van de nieuwe rendering-infrastructuur om de bruikbaarheid te verhogen en het er mooier uit te laten zien, bijvoorbeeld door middel van integratie met Clearlooks, ons nieuwe standaardthema.
  • Voor meer informatie, zie de GNOME roadmap op onze wiki.

8. Betrokken raken

De kern van GNOMEs succes ligt in zijn vele vrijwilligers, zowel gebruikers als ontwikkelaars.

Als gebruiker kan uw bijdrage van waarde zijn, bijvoorbeeld door goede foutrapportages te melden. U kunt fouten melden in Bugzilla met behulp van de simpele foutrapportage-assistent. Als u verder wilt helpen, kunt u zich aansluiten bij ons actieve bugsquad.

Voor ontwikkelaars is veel interessant werk te doen in elk van onze ontwikkel-groepen - toegankelijkheid, documentatie, gebruikersvriendelijkheid, vertalingen, internet, testen, grafische toepassingen en desktop platform-ontwikkeling. Hier is een gids om u op weg te helpen.

Bijdragen aan GNOME kan een geweldige ervaring zijn waar veel voldoening uit te halen valt. Het stelt u in staat om een breed gezelschap van gemotiveerde, bekwame en behulpzame mensen te ontmoeten, die allemaal werken aan een gemeenschappelijk doel. Sluit u aan, en ondervind welke positieve bijdrage u kunt maken.

A. Met dank aan

Deze aankondiging is samengesteld door Murray Cumming, Davyd Madeley, en de GNOME-gemeenschap.